MITÄ SEIKKAILU MAKSOI +kirjavinkki ⚓️ HOW MUCH DID IT COST +book tip

Rahasta on aina mukava puhua 😂, joten ajattelin kirjoittaa vähän meidän seikkailun hinnasta. Eli jos sinulla on mielessä vuorotteluvapaa tai irtiotto matkustellen, niin tässä vinkkejä siihen, mitä se maksaa.

⚓️

It’s always fun talk about money 😂, so I thought write about how much our adventure costs. So if you think do the same, take longer vacation from work and travel around, here’s my tips to that what’s the prize tag.

 

 

Vuorotteluvapaa saa kestää enintään 180 päivää, eli puoli vuotta ja sen saamiseksi täytyy työhistoriaa olla takana vähintään 20 vuotta. Vuorottelukorvaus on 70 prosenttia siitä työttömyyskorvauksesta minkä saisi, jos jäisi työttömäksi.

Helpommin ajatellen voi sanoa, että vuorottelukorvaus on noin puolet palkasta, ainakin minun kohdallani se piti hyvin paikkansa. Hain vuorottelukorvausta varten oman verokortin, jonka veroprosentti oli paljon palkasta maksettavaa veroa pienempi ja tietenkin uuden verokortin myös loppuvuoden palkkaa varten. Siihenkin tuli paljon  pienempi veroprosentti, koska olen alkuvuonna maksanut veroja normaalisti ja nyt vuorotteluvapaan takia koko vuoden ansiot jäävät tavallista alhaisemmiksi.

⚓️

In Finland this job alternation leave can be at most 180 days, which is half year and you have to work at least 20 years before to get that. Compensation is about half of the salary what you get if you were working.

 

 

Eli siis vuorotteluvapaasta jäi käteen puolet nettopalkastani. Vaikka seikkailinkin maailmalla, niin pidin silti luonnollisesti oman asuntoni, jonka vuokra söikin ison osan vuorottelukorvauksesta. Lisäksi kaikki normaalit kulut; vesi, sähkö, puhelin ym. Eli tämä tarkoittaa sitä, että kaikkien kulujen jälkeen elämiseen ei kovin montaa satasta jäänyt. Tämähän toki oli minulla tiedossa ja olen ollut aika säästäväinen koko aikuisikäni. Joten mikäpä sen parempi tuhlauskohde säästöille, kuin pieni seikkailu!

Me sovittiin heti aluksi ruotsalaisen kanssa, että koska minä tykkään rahasta, niin minä saan olla meidän perheen talouspäällikkö ja pitää huolta finanssipuolesta. Tarkemmin sanottuna, minä keräsin kaikki kuitit, merkkasin niihin kumpi laskun oli maksanut ja sitten joka kuukauden lopussa tein laskelmat, että missä mennään. Kaikki muutamaa euroa isommat kuitit kerättiin, ihan pienet ostokset, tyyliin kahvilla ja jätskillä käynnit koitettiin maksaa vuorotellen.

Ennen kuin lähdettiin reissuun minä ehdottelin jonkinlaista kuukausibudjettia, mutta loppujen lopuksi se jäi tekemättä. Muutenkin täytyy sanoa, että me elettiin vähän pellossa, eikä oltu kovin säästeliäitä. Käytiin syömässä ainakin kerran vähän liian kalliissa ravintolassa Venetsiassa, siitä voit lukea tästä. Mutta toisaalta, oli se kyllä sen arvoista. Ajateltiin, että ei tällaista reissua kuitenkaan ihan joka vuosi tule tehtyä, pihistellään sitten kotona.

⚓️

I kept my own apartment in Finland and rent took big amount of the money I got. Then of course all the normal costs; water, electricity, phone et cetera. So that means that after all the costs I didn’t have that much money left of my compentation. I did realize that even before I started my job alternation leave and I have been very economical for all my adult life. And what’s better way to spend savings than little adventure!

Because I like money, I was finance boss and took care of our economy. So I collect all our bills, write down who paid and end of every month I counted who had paid and what.

Before we started our trip I suggeted that maybe we should make some kind of budget for every month but at last we didn’t do that. I have to say that we did spend money quite free, we didn’t skimp. At once we had dinner in very expencive restaurant in Venice, you can read about that here. But it really was worth it. We thought that we don’t do this kind of journey every year so we spend money then at home.

 

 

Keräsin siis kaikki kuitit talteen ja noin suunnilleen meillä kului rahaa 1700-1900€ kuukaudessa. Siihen sisältyi polttoaineet, leirintäalue-maksut, tietullit ja ruoka, eli siis kaikki mahdollinen. Noista leirintäalue-maksut teki kukkaroon suurimman loven. Me kuitenkin varmaan 80% öistä vietettiin leirintäalueilla, joissa yön hinta kahdelta hengeltä ja autolta oli 20-40€, riippuen paikasta. Monista paikoista sai alennusta, jos niissä oli kerrallaan viikon tai kauemmin ja sen lisäksi me saatiin Semonzon leirintäalueesta jonkin verran parempia alennuksia, koska oltiin siellä aika paljon.

⚓️

So I collected all the bills and we spend about 1700-1900€ in month. It included fuel, camping costs, road payments and food so everything possible. Camping costs made the biggest hole to our wallet. We spend about 80% of our nights in camping places where, depending of place and country, night costs about 20-40€. Many of camping places give discount if you spend there one week or more and then we got little better discount from camping place in Semonzo, because we were there so often.

 

 

Leirintäalueiden ulkopuolella yöpyminen olisi ollut välillä oikein mukavaa, mutta aika monessa paikassa se oli jokseenkin mahdotonta, ainakin asuntoautolla. Melkein joka paikassa oli kylttejä, jotka kielsivät asuntoautojen parkkeerauksen yön ajaksi, ja olihan se tietysti myös turvallisempaa olla leirintäalueilla. Niissä kun ei ehkä niin paljon tarvinnut miettiä, että murtautuuko joku asuntoautoon sillä välin, kun ollaan poissa. Mutta siis halpaa touhua se ei ole.

⚓️

It would  have been nice to spend more nights outside of camping places, but it was quite impossible in many countryes. And of course it felt safer to stay inside the camping places; we didn’t have to think all the time that is somebody going to break in our car when we are not there. But as I said, it’s not cheap to stay in camping places.

 

 

Toinen suuri menoerä oli ruoka, vaikka koitettiinkin vähän rajoittaa ulkona syömistä. Ruoan hinta kaupassa oli toki, Sveitsiä lukuunottamatta, edullisempaa kuin Suomessa ja viinin hinnasta tuskin tarvitsee edes mainita. Paljon tehtiin ruokaa asuntoautossa, mutta kyllä Italiassa viikon aikana tuli pari-kolme kertaa syötyä ulkona, joko lounasta tai päivällistä. Hinnat ravintoloissakin ovat Suomea edullisemmat, mutta äkkiä kaksi henkeä sai ruokailusta juomineen tehtyä 50-60€:n n laskun. Eihän se nyt tavallaan ole paljon, Suomessa sillä hinnalla syö yksi ihminen. Mutta kun sellaisia summia tulee monta kertaa viikossa, niin se on pitkä penni.

⚓️

Another big expenditure was food, even though we tryed not to eat in restaurants very often. Food price at grochery stores was of course cheaper than in Finland, except in Switzerland. And I think that I don’t even have to mention prize of the wines, it was so much cheaper than in Finland or in Sweden! We cooked often in camper van, but when we were in Italy we ate in restaurants two or tree times in week, lunch or dinner. Prices in restaurants are as well cheaper than here in Northern Europe, but we made about 50-60€ bill almost every time. It’s not that cheap if you eat in restaurants many times in one week.

 

 

Polttoaine, eli meidä tapauksessa diesel, oli melkein joka paikassa kalliimpaa kuin Suomessa. Ainoastaan Sloveniassa hinta taisi olla hiukan Suomen hintoja halvempi. Italiassa litralinta oli suunnilleen 1,49€ ja jos erehdyit moottoritielle tyhjällä tankilla ja jouduit tankkaamaan sen varrella olevilla huoltamoilla, niin litrahinta nousikin 1,80€:n!  Me yritettiin välttää moottoriteiden varsilla tankkaamista, mutta joskus ei ollut muita vaihtoehtoja. Silloinkin kyllä tankattiin vain sen verran, että päästiin ajamaan jonnekin halvempaan paikkaan. Huomaan täällä Suomessakin automaattisesti katsovani joka huoltamon kohdalla litrahinnat, vaikka minulla ei ole edes autoa!

⚓️

Fuel, in our case diesel, was more expencive than in Finland allmost in every country where we were. Only in Slovenia prize was cheaper. In Italy prize was about 1,49€ per liter and if you had to refuel in petrol stations which were besides expressways the prize went up to 1,80€ per liter! I have notice that now when I’m home in Finland I automatically watch the fuel prizes every time I pass petrol stations, and I don’t even own a car!

 

 

Tietulleihin saatiin myös jokunen satalappunen uppoamaan, vaikka koitettiinkin parhaamme mukaan välttää maksullisilla teillä ajamista. Joskus vaan tuli edullisemmaksi joko ajan tai polttoaineen säästön vuoksi käyttää niitä. Välillä noilla suurimmilla teillä oli kyllä sellaisia jonoja, että sana liikenneruuhka sai aivan uuden merkityksen. Kun ajoi kymmenien kilometrien pituisten rekkajonojen ohi, niin tajusi tosissaan miten paljon tavaraa tuolla tien päällä liikutellaan!

⚓️

We tryed our best to avoid driving in roads that had road tolls, but we did spend maybe few hundred to those tolls anyway. Sometimes it was better to use those roads, we save either time or fuel by using those. Sometimes in biggest roads were so long lines that word traffic jam get hole new meaning. When you drove by dozens of kilometers truck lines you realize how much goods are moved on the roads!

 

 

Muut ostokset pidettiin kyllä todella minimissä, koska mitään ei oikeasti tarvita. Minä ostin Italiasta, tuosta muodin luvatusta maasta, kumisaappaat ja varvastossut sekä Ranskasta uimakengät. Näihin kaikkiin sain kulutettua yhteensä 23€! Koitin sinnitellä joskus Victoria’s Secretistä ilmaiseksi saaduilla varvastossuilla koko reissun, mutta sitten kun ne ei enää ilmastointiteipillä korjaamisesta huolimatta pysyneet kasassa, niin oli pakko investoida 3€ uusiin varvastossuihin 😂

⚓️

Otherwise we tryed not to buy anything because we didn’t need anything. From Italy and France, those countryes of fashion, I bought rubber boots, swimming shoes and flip flops. All together those cost 23€ 😂

 

 

Minun matkakassaani verottivat myös lentoliput, koska lensin pari kertaa pikavisiitille Suomeen. Ensimmäinen reissu oli jo alunperinkin tiedossa, mutta toinen matka tuli tehtyä vähän ex tempore.

Tässä tuli oikeastaan listattua kaikki menot mihin rahaa kului tämän puolen vuoden aikana. Kaikkiaan käytin säästöjäni noin 5000 €. Kuten sanoin, me elettiin hyvin suurpiirteisesti rahan kanssa ja tämän reissun olisi voinut toteuttaa paljon pienemmällä budjetilla. Mutta eipä tällaisia reissuja varmaan ihan joka vuosi tule tehtyä.

 

Tässä vielä lopuksi kirjavinkki kaikille, jotka haluavat lukea lisää rahasta ja säästämisestä;  Julia Thurénin Kaikki rahasta-kirja on mielenkiintoisesti kirjoitettu, luin sen yhdeltä istumalta. Suosittelen lukemaan ja kokeilemaan säästämistä, nuukailu on yllättävän koukuttavaa! Ja sitten niitä kertyneitä säästöjä voi käyttää oikeasti kivoihin juttuihin.

⚓️

I spend money also to flight tickets because I visit Finland few times. I think I have write up everything where we spend money. Also I used about 5000 € of my savings. As I said we were very ambigous about money and we could of do this trip with much smaller budget, but we don’t do this kind of trip every year.

 

At least here’s book tip for all of you who wants to read more about money and saving it. Julia Thurén’s book Kaikki rahasta is very interesting and well written, I read it at once. I recommend to read it and try saving, it’s surprisingly addictive! And then you can use the money that you have saved to all things that you enjoy.

 

One Comment

  • Äitee

    Oli kyllä mahtavaa lukea kuinka tarkka flikka oot. 🤗♥️
    Kyllä tämä ihana seikkailu on kokemuksena korvaamaton malja sille🥂🍾💓

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *