PARI VINKKIÄ MATKUSTELUUN ⚓️ FEW TRAVELLING TIPS

Nyt on jo elokuu! Takana kolme ja puoli kuukautta elämää asuntoautossa, ympäri Eurooppaa ja Italiaa reissaten. Jos jollakin on mielessä samanlainen irtiotto, niin tässä muutamia vinkkejä, jotka olen tähän mennessä oivaltanut.

It’s August already! We have travelled now three and half month aroun Europe with our camper van. I think to make a list about things that I have figured out during this trip.

 

 

1. Kesä-, heinä-, elokuu – kuuma, kuumempi, kiehuva

Nyt on vasta elokuun alku, enkä siis näin ollen ole vielä ollut täällä koko kuukautta, mutta riittää, että katsoo sääennustuksia. Lämpötilat huitelevat lähempänä +40 astetta! Elokuu on Euroopan suosituin kesälomakuukausi ja joka paikka on täynnä ihmisiä. Kuumuus yhdistettynä väenpaljouteen ei ole ainakaan omasta mielestäni mitenkään erityisen houkuttelevaa. Eli vältä elokuussa matkustamista tänne!

1. June, July, August – hot, hotter, burning

It’s begining of August and so I haven’t been here hole month but you only have to see the weather forecasts; it’s almost +40 degrees! August is most popular holiday month in Europe and it’s lots of people where ever you go. Heat combined with much people is not very good combination, for my opinion. So avoid travelling here in August!

 

 

2. Pakkaa kevyesti

Tosiasia on, että et tule tarvitsemaan puoliakaan niistä vaatteista, jotka pakkasit mukaan! Varsinkin, jos matka suuntautuu Suomea lämpimämpiin maihin. Olen käyttänyt koko matkan ajan shortseja ja toppia tai vaihtoehtoisesti mekkoa, ja kenkinä varvastossuja. Eli vedin oman pakkaamiseni täysin överiksi.

2. Pack light

Fact is that you are not going to use half of what you have packed with you. Especially if your trip is heading to warmer countryes than Finland. I have used all the time either shorts and top or dress and flipflops. So I packed way too much.

 

3. Ota mukaan tarpeeksi varavirtalähteitä ja latureita

Koko ajan pitää ladata jotakin; puhelimia, tietokoneita, kameroita, hammasharjaa ja vaikka mitä. Meillä on yleensä joku kaapeli tai laturi hukassa ja joku laite on unohdettu ladata. Asuntoautossa on aurinkopaneelit, jotka hyvällä ilmalla kyllä tuottavat tarpeeksi sähköä. Melkein kaikilla leirintäalueilla joutuu sähköstä maksamaan erikseen ja me säästetään aina siinä kohtaa ja jätetään se ottamatta. Joissakin harvoissa paikoissa sähkö kuuluu hintaan ja silloin ladataan kaikki mahdollinen täyteen.

3. Take enough battery banks and chargers with you 

All the time something needs charging; telephones, computers, cameras, toothbrushes, you’ll name it. Usually we have some cabel or charger lost or we have forget to charge some device. Camper van has solar panels which produce enough electricity when it’s sunny. Almost every camping place charge separately from electricity and we usually save money and don’t take it. In few places it includes in price and then we charged full all devices.

 

 

4. Pidä asuntoautossa aina mukana varakaasupulloa

Kokemukseni mukaan kaasu loppuu aina silloin kun sataa tai on pimeää tai sitten silloin, kun on järjetön nälkäkiukku ja pitäisi ruveta laittamaan ruokaa. Pullon vaihtaminen on ihan tarpeeksi rasittavaa, saati että sitä joutuu lähteä metsästämään jostakin. Monissa maissa kaasupulloja voi vaihtaa huoltoasemilla, mutta Italiassa se ei ole niin yleistä. Viimeksi ajeltiin ympäriinsä etsimässä auki olevaa huoltoasemaa, josta sitten kysyttiin neuvoa, että missä on lähin kaasunvaihtopaikka.

Meillä on ollut parhaassa tai pahimmassa tapauksessa autossa mukana 4 eri pulloa, koska tietysti joka maassa on erilaiset pullot ja kytkennät. Ja tottakai käytössä olevasta pullosta loppuu kaasu sitten, kun ollaan jo seuraavassa maassa, joten tyhjä pullo pitää säilöä siihen asti, kun tullaan takaisin.

4. Keep always extra gas bottle with in camper van

For my experience gas runs out when it’s raining or dark or when you started to cook and be so hungry that you are angry. Just by changing the gas bottle with those circumstances is challenging not to mention that you don’t have extra bottle and you have to find a place where to change it. In many countryes you can change gas bottle in petrol stations, but rarely in Italy.

In best, or worst case, we have had 4 different gas bottles with us in camper van. Every country have of course different bottles and couplings and then you just drive around with empty bottles until some day you come back to that country and can leave empty bottle there.

 

 

5. Osta uimakengät

Monet rannat on todella kivikkoisia ja ainakin omat jalkapohjani on niin arat, että uiminen paljain jaloin ei ole kovin nautinnollista. Omat uimakenkäni maksoivat jonkun leirintäalueen kaupassa 10 € ja se on kyllä pieni hinta mukavuudesta.

⚓️

5. Buy swimming shoes

Many shores are very rocky and at least my soles are so sensitive, that swimming with bare foots is not very pleasant experience. My swimming shoes cost 10 € in some camping place and I have to say that it’s small price for comfort.

 

 

6. Pese hiukset juuri ennen kuin lähdet leirintäalueelta

Asuntoautossa on toki suihku, mutta voin kertoa, että sitä ei todellakaan ole suunniteltu pitkien hiusten pesuun, koska vedenpaine on aika pieni. Se riittää kyllä oivallisesti normaaliin päivittäiseen suihkutteluun ja tietysti lyhyiden hiusten pesuun. Itse käyn aina ennen leirintäalueelta lähtöä vielä viimeisenä pesemässä hiukset ja sitten tiedän, ettei ainakaan seuraavaan kolmeen päivään tarvi miettiä asiaa. Toki myös toleranssi siihen, että voi olla vähän likaisemmallakin tukalla on kasvanut huomattavasti tämän matkan aikana 😆

⚓️

6. Wash your hair last thing before leaving the camping place

We have a shower in camper van but it really isn’t planned to wash long hair, because the water pressure is quite low. It’s excellent to daily showers and of course if you have short hair. I always wash my hair last thing before we leave the camping place so I know that I don’t have to think about that at least next three days. And of course my tolerance to been with little dirtyer hair has grown also 😆

 

 

7. Älä suunnittele liikaa

Elämässä yleensäkään, saati matkoilla, kaikki ei välttämättä mene niinkuin olit suunnitellut. Auto menee rikki, junat on myöhässä, matka kestää paljon kauemmin, kuin olit ajatellut, koska tiet ovat niin ruuhkaisia. Moni asia täällä ei toimi ollenkaan niin jouhevasti, kuin mihin kotona Suomessa tai Ruotsissa on tottunut. Liian tiukat aikataulut on omiaan kiristämään hermoja ja viemään ilon reissaamisesta. Joten rentoudu ja nauti!

⚓️

7. Don’t plan too much

In life generally and especially on trips, not everything goes like you have planned. Car break down, trains are running late, trips takes lot longer than you have planned because of the traffic jams. Things don’t happen so smooth here than they do in Finland or Sweden. Too tight schedules just spoiled the fun of travelling. So relax and enjoy!

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *