SUUNNITELMAT vs TODELLISUUS ⚓️ PLANS versus REALITY

Vuorotteluvapaan alussahan minulla oli suuria suunnitelmia siitä, kuinka opin puhumaan italiaa, harrastan paljon liikuntaa ja teen paljon kaikkea muutakin fiksua ja kehittävää. No, kuinkas siinä sitten loppujen lopuksi kävikään??

Sain ystävältäni jo vuoden alussa italian kielen oppikirjan (kiitos Pia 😘), joka oli jäänyt häneltä käyttämättä. Minä jatkoin sitten tätä samaa linjaa, enkä päässyt kirjassa alkua pidemmälle! Itseopiskelussa on se huono puoli, että kukaan ei ole ruoskimassa ja vahtimassa. Minä olen ainakin niin laiska ja mukavuudenhaluinen, että mieluummin teen kaikkea turhaa ja hyödytöntä, jos saan itse päättää. Monta kertaa minä tosiaan aloitin sen kirjan, tein jopa vähän tehtäviäkin. Mutta sitten kun huomasin, että en välttämättä tarvitse italian kielen taitoa tullakseni ymmärretyksi, niin kirja jäi nurkkaan pölyttymään.

⚓️

When I started my vacation I had big plans of what I would do; like learn to speak Italian, exercise a lot and do everything smart and improving. Well, how did that end??

Begining of this year I got Italian language book from my friend (thanks Pia 😘), because she haven’t had use that. I had the same policy and I didn’t got so far from it either. I’m so lazy that if I have to try study something alone I rather do something pointless than try to learn something important. I did start to read the book many times and I even did some exercise. But when I realized that I get along without learning Italian language I just left the book collect dust.

 

 

Me vietettiin suurin osa ajasta paikoissa missä oli paljon liitovarjopilotteja. He olivat kotoisin ympäri maailmaa ja kommunikointi hoitui englannin kielellä. Ne paikalliset kenen kanssa tutustuttiin Italiassa osasivat myöskin puhua englantia, ainakin sen verran, että ymmärrettiin toisiamme jotenkuten. Tervehtimiset ja ravintolassa tilaaminen onnistuu kyllä italiaksi ja jokunen sana sieltä täältä on jäänyt mieleen, mutta siihen se sitten jääkin. En tiedä olisinko koittanut edetä kirjassa vähän pidemmälle, jos me oltaisiin asuttu pelkästään Italiassa, mutta koska nyt kierreltiin koko ajan eri maissa, niin näinhän siinä sitten kävi!

⚓️

We spend most of the time at places where were lots of paragliding pilots. They were all around the world so everybody communicate in English and Italian who we got to know spoke also English. I can order in restaurants and greet in Italian and can few words here and there, but that’s about all. I don’t know that if we would be in Italy all the time, should I learn it better, but when we travelled around all the time this is result!

 

 

Minä olen kyllä aina koulussa tykännyt kielten opiskelusta, enkä ole koskaan ymmärtänyt mitään pakkoruotsi-keskustelua. Sehän on vain hyvä, mitä enemmän vieraita kieliä on mahdollisuus oppia. Ja jos osaa ruotsia, niin ymmärtää myös aika hyvin norjaa ja jopa joitain sanoja tanskaksi 🤗 Tämä suomen kieli kun on niin pieni, että meitä ei ymmärrä kukaan!

Ruotsalainenkin tuskailee, että eihän nuo teidän sanat muistuta mitään muuta kieltä. Me liimailtiin asuntoautossa post it-lappuja ympäriinsä, että mitä mikäkin on suomeksi. Hauskaa, etttä ruotsalainen haluaa opppia suomea, vaikkakin tämä meidän kommunikointi hoituu helpommin ruotsiksi. Aina välillä täytyy käyttää joitain englannin sanoja, kun ei muistu mieleen, että mitä se olikaan ruotsiksi. Huomaa kyllä, että kaikista paras keino opiskella vierasta kieltä on vain puhua sitä. Meidän suomalaisten helmasynti on se, että me ei kehdata puhua, vaikka osattaisiin ihan hyvin. Minä olen koittanut päästä eroon tuosta nolostelusta ja pistän vain sanoja peräkkäin. Toistaiseksi on tultu ihan hyvin juttuun ruotsalaisen kanssa 😂

⚓️

I have always liked to learn new languages at school and I have never understood this conversation that we are having in Finland about studying Swedish language. If you can speak and understand Swedish you may understand some words in Norwegian and even  in Danish 🤗 It’s always better the more languages you can speak, Finnish is so small language that nobody understand us!

Pilot is trying to learn some words in Finnish and we used post it-notes to that. I wrote words in Finnish and put those all over camper van. He thinks that our language doesn’t remain any other language, which is true, it is very difficult to learn to foreigner. It’s so nice that he wants to learn, but I think that we can communicate better in Swedish. I have to use some English words every now and then, but I really have to say that best way to learn language is just try to talk it. We Finnish people are usually so shy that we don’t want to talk language we can’t speak so good, even if we could. I have tryed to go over that shyness and just talk, put words after another. For now we have get along pretty good with pilot 😂

 

 

Liikunnan harrastaminen jäi sekin aika vähiin 🙄 Tietysti tuli harrastettua hyötyliikuntaa, pyöräiltyä ja käveltyä ympäriinsä, mutta huomattavasti vähemmän,  mitä olin ajatellut. Kun koko ajan oli kuuma, ei mikään hikiliikunta oikein innostanut. Kuumuushan oli oikeastaan pelkkä tekosyy, olisinhan minä voinut herätä aikaisin ja mennä lenkille aamun viileydessä. Mutta kuten sanottua, koska olen laiska ja mukavuudenhaluinen kaivauduin mieluummin ruotsalaisen kylkeen ja jatkoin unia.

Puolessa vuodessa olisi oikeasti voinut saada itsensä ihan timmiin kuntoon, jos olisi jaksanut  vähän panostaa, ja mitään muuta ei ollut kuin aikaa. Italiassa kävin välillä vuorilla patikoimassa, mutta sekin oli sellaista kausiluonteista innostusta, ei suinkaan jokapäiväistä. Sloveniassa rannalla koitin taivutella itseäni jooga-asentoihin ja siitä kyllä oikeasti oli hyötyä; se lisäsi kyllä huomattavasti notkeutta ja sainkin kämmenet lattiaan ihan helposti. Vakaa suunnitelma on, että koittaisin jatkaa jonkinlaista joogaa kotonakin; onko se sitten ohjattua jossain salilla vai kotona jooga-sovellusta käyttäen, se jää nähtäväksi.

⚓️

I didn’t exercise that much either 🙄 I walked and cyckled, but lot less than I thought to do. And of course it was so warm all the time. Which was only excuse, I could of wake up early and go jogging or whatever. But because I’m lazy I just dig myself in to pilots side and continued my sleep.

I had nothing but time, so in half year I could of got myself fit shape, but no. I hiked little when we were in Italy and in Slovenia I tryed little yoga, which was good, I was much more flexible after that. My intent is to do that also at home, maybe in some yoga gym or at home by using some yoga app.

 

 

Valokuvaamisesta innostuin, kun ruotsalaisella oli hyvä kamera ja hän opetti minut käyttämään sitä. Liitovarjopilotteja oli hauska kuvata, koska varjot ovat niin hienon värisiä ja hyviä tilannekuvia oli taatusti koko ajan saatavana. Tämäkin harrastus lopahti alkuunsa, koska kamera vietiin kaikkien muiden tavaroiden mukana, kun asuntoautoon murtauduttiin! Vakuutusrahoja odotellaan vieläkin, eli uuden kameran hankinta on siirtynyt tähän asti. Ehkäpä palaan tähän aiheeseen, kun saadaan hankittua uudet välineet. Puhelimen kamerallakin saa kyllä ihan oivia otoksia, kaikki tämän blogin kuvat on räpsitty kännykällä.

⚓️

I was very exited about photographing, pilot had good camera and he teached me to use it. It was nice to photograph paragliding pilots, because of colours of shades and there was all the time good positions to have. But this hobby ended because of burglary in camper van, they took camera along with other things. And we are still waiting to get some money back from incurence. But I have took all the photos from blogg with my phone and I think photos are quite all right.

 

 

Silloin reissun aluksi mietin, että kuinka se jouten olo oikein sujuu, kun on kuitenkin tottunut tekemään ruumiillista työtä ja muutenkin tykkään touhuta jotain koko ajan. Niin kuulkaa, oikein erinomaisesti sujui laiskottelu! Eikä tullut edes huonoa omaatuntoa siitä, että tässä sitä nyt vaan lojutaan ja haahuillaan vailla mitään järkevää tekemistä tai päämäärää. Erinomainen aivojen nollaus-loma ja nyt tuntuu jopa hauskalta mennä töihin ja päästä tekemään jotain.

⚓️

At the beginning of this vacation I thought that how can I just be and do nothing because I have use to physical work. Well, let me tell that it went very well! And I didn’t even had bad conscience about just being lazy. And now it feels quite ok to go back to work.

 

 

Monta asiaa opinkin tässä reissussa, itsestäni ja monesta muustakin asiasta.

⚓️

I learned many things as well, about myself and much more.

 

 

Suurimpana asiana sen, että miten vähän tavaraa sitä oikeastaan tarvitsee. Muutaman neliön asuntoauto oli täynnä tavaraa, joista loppujen lopuksi puolet osoittautui ihan turhiksi. Vaatteita ja kenkiä oli käytössä vain muutamat, vaikka kaikki komerot pursuivat niitä. Tuntuu tyhmältä hillota komeroissa  vaatteita tai tavaroita, joita ei ole käyttänyt kuin kerran tai pahimmassa tapauksessa ei kertaakaan. Tämän asian ajattelin ottaa syksyn projektiksi, myyn ylimääräiset tavarat pois ja samalla saan siitä toivottavasti muutaman lantin, jotka voin sitten laittaa säästöön tulevia seikkailuja varten. Ja onhan tälle raivaukselle ihan käytännön syykin; täytyy tehdä tilaa myös ruotsalaisen kamoille, kun hän marraskuussa kotiutuu Suomeen.

⚓️

Biggest thing was when I realize how little things people really need. Our camper van is only few square meters and it was full of stuff and we used about half of those things. It feels stupid to have closets full of clothes and shoes and then use only few of those. This I think to take my project of this autumn; sell everything I don’t need and maybe get little money of those and save that money for future adventures. And there is also practical reason for this clearing; pilot is moving to Finland in November and I have to make room for his stuff as well.

 

 

Ymmärsin myös sen, miten hyvin ja käytännöllisesti kaikki asiat täällä Suomessa oikeasti toimii. Joo, on pimeää ja kylmää, räntäsateessa täällä vaan tarvotaan puolet vuodesta hampaita kiristellen ja sisulla! Mutta täällä sieltä räntäsateesta voi tulla sisälle lämpimään asuntoon, laittaa villasukat jalkaan ja saunan päälle. Voi nauttia raittiista ilmasta ja tilasta, kukaan ei tuppaudu koko ajan iholle, vaan kaikki kunnioittavat toisten henkilökohtaista reviiriä (joka on vähintään 2 metriä joka suuntaan) 😂 Enkä kyllä yhtään enää valita ruuhkista tai ihmispaljoudesta täällä, en edes Stockan Hulluilla Päivillä!

Loppujen lopuksi jokaisessa maassa ihmiset ovat yhtä lailla onnellisia tai surullisia. Haaveilevat lottovoitosta tai eläkkeestä. Nauttivat auringosta tai räntäsateesta. Me täällä pohjoisessa haikaillaan etelän lämpöä ja valoa. Ja etelässä he ihailevat meidän puhtautta ja turvallisuutta, sitä että kaikki toimii. Ruoho on vihreää aidan molemmin puolin ja onneksi se aita on niin matala, että voi käydä laiduntamassa välillä toisellakin puolella.

⚓️

I understood also how good everything is in Finland. Yes, it’s cold and dark and it’s raining cats and dogs and sleet half of the year. But you can come in to warm home from that rain, put sauna on  an wool socks to feets. We can enjoy fresh air and nobody comes too close but everybody respects our own space (which is about 2 meters to every direction) 😂 And I promise that I don’t complain about overcrowding, not even in Stockmann’s Crazy Days!

At the end people are same all over the world; sad and happy, dreaming about winning in lotto or being retaired from work. Enjoying about sun shine or rain. Here in North we are dreaming about sun and warm and in South people are admiring our pure nature, safety and that everything works here. Grass is green in both sides of the fence and it’s good that fence is so low that we can visit the otherside also.

 

 

 

Ps. En muuten käyttänyt kertaakaan pyöräilykypärää 😆

⚓️

Ps. I didn’t use cycling helmet, not once 😆

 

Vastaa

Sähköpostiosoitettasi ei julkaista. Pakolliset kentät on merkitty *